Bistro Samovar – Rusko na Tanieri - BOL SOM TAM DNES - JE TO DOBRA RUSKA KUCHYNA - bratilicious.com
2019-12-03 (18:41)
March 10, 2013 by Bratilicious

V našom pátraní po kultových miestach v Bratislave (budúcich, či terajších) sme sa naučili jednu vec – nikdy nepodceňujte vplyv majiteľa na podnik. Zrejme je to to to najväčšie plus a to najlepšie, čo ten ktorý podnikateľ môže pre svoj produkt, reštauráciu, či kaviareň robiť. Pretože ak do toho vloží dušu, srdce a úprimný záujem o ľudí, ktorých nevidí len ako chodiace peňaženky, budete to cítiť.
Toto je prípad aj malého ruského bistra, ktoré sa presťahovalo z Rače do Trnávky, na konečnú zastávku trolejbusov, Rádiovú. Jej majiteľ, ktorý je zároveň kuchárom, promotérom a manažérom sa o svoj podnik a aj svojich zákazníkov stará exemplárne. Ako tvrdí, “podnikanie na Slovensku je likvidačné, ale kvalita si svoju cestu k zákazníkom vždy nájde”. Toto je prístup, ktorý máme radi.
Najlepšie bude, ak pôjdete po fackách. Nemôžete netrafiť.
O tomto bistre sme sa dozvedeli od kolegu Rubena, ktorý nás veľkodušne zobral autom a taktiež nás tam aj zaviedol. Mám pocit, že sa jedná už beztak o dosť kultovú záležitosť, no nakoľko majiteľ nemá na reklamu peniažky, veľa Bratislavčanov o Samovare nevie tak, ako sme nevedeli ani my – ale to sa po tomto článku zmení. Ak ho budete zdieľať.
Toto logo nech vidíme na virálnom vláčiku!
Okamžite po zaparkovaní sme si všimli modrý, nanovo natretý domček s logom Samovaru. Naozaj – tam keď vystúpite, nemôžete netrafiť. Vnútri nás už privítal milý a usmiaty pán, ktorý nás s úprimnou radosťou usadil a ponúkol nám jedálne lístky. Vnútrajšok je veľmi čistý, pekný a biely – nečakajte žiadne luxusné nábytky, ani hi-tech osadenie (aj keď Samovar disponuje veľkým monitorom na stene, kde si môžete pozrieť nejakú ruskú rozprávku, film alebo pustiť hudbu).
Je to tu pekné, žiadna špina…plno miesta…
A dobre, že sa majiteľ venuje. Pretože inak by som nemal absolútne ani najmenšiu šajnu, čo si chcem dať, čo čo je a prečo by som to mal chcieť – okrem boršču mi totiž ani jedno jedlo nehovorilo nič okrem “net, ja nerozumiem”. Boli sme ale okamžite všetci vykúpení, keď pán majiteľ prišiel a vysvetlil nám dopodrobna, čo ktoré jedlo znamená, čo obsahuje, kedy si ho objednať a viacmenej nám povedal asi všetko, čo sa len dalo.
Najzábavnejší moment nastal, keď som si chcel objednať peľmeni Amur, ktoré stoja 9 EUR, lebo tam bolo ešte k základu veľa mäsa a tak a ja som to strašne chcel, no majiteľ ma normálne odmietol! Odporučil mi dať si najprv tie obyčajné a ak mi budú chutiť, tak nabudúce si môžem dať tie upgradnuté, napriek tomu, že by zarobil o dosť viac. A tomu sa hovorí úprimnosť. A taktiež rozum – takto sa veľmi rád znovu vrátim.
Peľmeni + Maslo + Ocot. A kyslá smotana tiež. Ha.
Objednali sme si teda každý boršč, veď čo by to bol za ruský obed bez toho! Potom k tomu tie spomínané peľmeni, vareniki a linecký koláčik. Čo vám budem hovoriť, určite ste už tušili, že ak má sám vlastník takýto prístup, jedlo asi nebude zaostávať. Boršč sa dá pripraviť na milión spôsobov, ale tento bol fakt fakt výborný. Veľa hmoty, hustého a veľmi chutné. Som rád, že som sa tým neoblial, lebo to by som v živote nevypral.
A to som cviklový nepriateľ.
No a peľmeni, čo sú vlastne pirohy plnené mäsom, namočené v octe boli pre moje chuťové bunky niečím úplne novým a zároveň úžasným. Ruská kuchyňa si ma získala v podaní Bistra Samovar okamžite.
V jednoduchosti je sila a tu to platí stopercentne.
Niet sa čo ale diviť – budem sa opakovať, ale proste takto to vyzerá, keď niekto nevidí zákazníka len ako chodiacu peňaženku a zároveň miluje to, čo robí. V Bistre Samovar nedostanete nič z mikrovlnky, nevlastní ju. V Samovare sa nepoužívajú bujóny, vegety, glutamány a podravky – čisto soľ, čierne korenie a samotná chuť jedla. Mäso si majiteľ vyberá sám, čiže ani tým, ktorí majú strach z koníka sa tu nič nestane. Všetko je robené ručne a dokonca sa ani neochutnáva – ako vravel, všetko ide cez nos. Nenaservíruje nič, čo mu samému nevoní. Ani vodku.
Ha, ste si mysleli, že vodku vynecháme, čo? Kdeže! Sám som sa hrdinsky podujal na jej testovanie, čo len tak btw môžete vidieť na videu a naučil som sa nie len, ako chutí dobrá Vodka, ale aj ako sa má správne piť! To, že zapíjať ju džúsikom je barbarstvo a blbosť vieme už dávno (nie len že to nemá zmysel, keďže necítite jej chuť ale ešte vám aj bude zle pri väčších množstvách), no ako sa má správne dýchať, šňupať pri tom chlieb a vychutnávať – to vás inde nenaučia. Ale veď si pozrite to video.
Naša vizitka spočíva v napísaní adresy na kus servítky.
Kvalita obsluhy je tu na prvom mieste spolu s kvalitou jedla – kde sa vám stane, že sa vám majiteľ sám ospravedlní, že si s vami nemôže teraz pokecať, lebo došli ďaľší zákazníci, ale že sa k vám hneď vráti? Nikde. Na moju otázku, že prečo toto robí na Slovensku a prečo tu žije mi odpovedal, “Neuveríte mi, ale podľa mňa je Slovensko to najlepšie miesto na svete pre život”. Vraj sú tu ľudia menej agresívni, viac priateľskí a celkovo milší ako inde, a to si robil dlhý výskum na Internete pred tým, ako sa presťahoval.
Ručne robený. Nevyzerá takto ani zďaleka tak dobre, ako chutí!
A dostávame sa k cenám, tak sa teda podržte. Za vareniki, peľmeni, koláčik, 3 boršče, kofolu a pivo sme zaplatili 13,70 EUR. Ja k tomu nemám moc čo dodať, pretože jedlo prvotriednej kvality, obsluha top-notch a zatiaľ asi najnižšie ceny čo som zažil je veľmi silná killer-combination. Nechápem, ako by proti tomuto niekto mohol niečo namietať a ešte viac nechápem ako je možné, že v Bistre Samovar nie je každý deň totálne a beznádejne plno.
Samovar taktiež ponúka možnosť firemných akcií a osláv. Teda…nie že ponúka. To vy by ste ho mali ísť PROSIŤ, aby ste si tam mohli spraviť oslavu. Navarí vám podľa jeho slov ČOKOĽVEK, čo budete chcieť. Budete mať toľko vodky, koľko chcete. Uhorky. Chleba. Koláčiky. Hektolitre boršču….A zároveň mu tým pomôžete.
Pekne papaj, nerozsýpaj, buď ticho a vychutnávaj. Či také niečo je tam napísané.
Takže si to zrekapitulujme. Silná ruská kuchyňa, prvotriedne chute, úžasný osobný a aj profesionálny prístup majiteľa a bezkonkurenčne + nelogicky nízke ceny robia z tohto bistra kultové miesto Bratislavy. Kto tu nebol, nech sa okamžite zbalí a ide Samovar navštíviť. A kto chce Samovaru pomôcť, tak nech zdieľa video, tento článok alebo vybaví si u nich akciu – Samovar má všetko, len nie reklamu. Tak do toho…
…A NA ZDAROVIE!
Bistro Samovar nájdete na Rádiovej 31, hneď vedľa konečnej trolejbusov. Lajknite mu jeho Facebook Page a pozrite si jedálny lístok na webstránke. Ak mu chcete pomôcť, zdieľajte článok, video alebo vybavte oslavu, či firemnú akciu prostredníctvom formulára nižšie.
View Larger Map
Meno a

Analytický seriál Klimatická katastrofa
Všetky články z tejto rubriky nájdete tu...
Do fóra môžu prispeivať iba členovia so zaplateným predplatným.